Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0519 - 22 36 20
  • info@alfin.nl
  • 0519 - 22 09 23
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

14-03-2019

Mag je met code oranje of rood de weg op?

Bij zware weersomstandigheden wordt er gewerkt met codes. Met code rood kun je beter niet de weg op. Maar wat vindt de autoverzekeraar daarvan?

Het KNMI heeft een redelijke indruk van wat wij aan weer kunnen verwachten de komende dagen. Bijvoorbeeld bij storm, windstoten, gladde wegen en slecht zicht door mist, kan het KNMI een bepaalde code afgeven. Door de kleur van de codering kunnen verkeersdeelnemers voor zichzelf inschatten of het verantwoord is om de weg op te gaan. Met code rood kun je jouw reis beter uren of zelfs een dag uitstellen, maar dat zal niet altijd mogelijk zijn. Maar wat zijn dan de gevolgen bij een ongeval? Keert de autoverzekeraar uit als je bijvoorbeeld ondanks de waarschuwing voor gladde wegen toch de weg op gaat?

Wat betekenen de codes?

De kleurencodering loopt van geel (beperkt gevaar) tot rood (groot gevaar). Daartussen zit nog de code oranje. De betekenissen van de codes zijn volgens de KNMI als volgt:

  • Code geel – Wees alert – De weersomstandigheden kunnen zorgen voor extra gevaar in het verkeer. Je wordt aangespoord om goed op te letten en pas ook je snelheid op de omstandigheden aan.
  • Code oranje – Wees voorbereid – In dit geval is er een grote kans op gevaar door extreem weer. Ga je wel de weg op? Houd rekening met zware weersomstandigheden.
  • Code rood – Dit is een weeralarm – Het extreme weer heeft een grote impact op de samenleving. Eigenlijk is de boodschap: ‘Ga de weg niet op’. Ook bij een kleine kans op zeer zwaar weer kan de code afgegeven worden. Dat doet het KNMI als de veiligheidsrisico’s groot zijn als het zich wel voor doet.

Is code rood een negatief reisadvies?

Het is niet helemaal hetzelfde.
Soms geldt voor reizen naar bepaalde landen een echt 'negatief reisadvies'. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met onlusten of oorlog in dat land. Ga je ondanks een negatief reisadvies toch naar het land of gebied? Dan biedt de reisverzekering geen dekking.
Code rood is eigenlijk ook een negatief reisadvies, maar deze waarschuwing heeft geen gevolgen voor de dekking van verzekeringen. De autoverzekering keert bij schade dus gewoon uit.
De ernst van een echt negatief reisadvies is ook niet qua dreiging te vergelijken met de code rood zoals we deze in Nederland kennen.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat je vooral bij code oranje en rood beter thuis kunt blijven. Maar wees niet bang voor de dekking in de autoverzekering. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens